Zoknifonal

Zoknifonal

Zoknifonal

 Hát megérkeztek. Sokáig tartott, mert Angliából jöttek, az Angel Yarns küldte, ráadásul Royal Mail-lel, ami monarchikus sebességgel döcögteti végig Európán a cuccait. De megvannak!!!! Rettentően puhák és ruganyosak és alig várom, hogy beléjük akasszam a horgomat! Íme:

Tranzit

Tranzit

Tranzit

A Budapest Airport szerint horgolótűt NEM lehet felvinni a fedélzetre. Elmagyaráztam az ügyfélszolgálatosnak, hogy egy horgolótű tompább egy golyóstollnál és csak a neve félelmetes. A válasz így is kategórikus nem volt. Én pedig, nem bírván a bennem lakozó kisördöggel, azonnal bepakoltam a horgolótűmet a kézipoggyászomba: lesz, ami lesz, a puding próbája az evés és hasonlók, legrosszabb esetben hátra kell hagynom a tűmet mielőtt felszállok.

A biztonsági ellenőrzésnél azonban gond nélkül átengedték a szerszámot és boldogan horgolgattam az egész repülőút alatt!!! Mire megérkeztünk a célállomásra, a mellettem ülő házaspár kitanulta a rövidpálca mesterségét is :) Hajrá Malév, le a Budapest Airport anti-kézimunkás tájékoztatásával!

Webshop tranzitban: a webshop projekt tőkehiány miatt halasztás áldozata lett. Nagyon szomorú vagyok, ugyanakkor megkönnyebbültem is: az egyéni vállalkozás tetemes, bevételtől független költségei már indulás előtt rémálmokkal szállták meg az éjszakáimat. Pedig biztos, hogy nem akarok életem végéig alkalmazottként gályázni, de a jelenlegi feltételek, a zéró türelmi idő, a nulla támogatás, az inkubátorházak, akik nem veszik fel a telefont és nem válaszolnak az e-mailjeimre és sorolhatnám, meggyőztek arról, hogy patthelyzetben vagyunk. A gulyáskommunizmus biztonsága már nincs, az újvilág szabadsága pedig merő illúzió. 

Cekker 1.2 - a horgolt bevásárlószatyor frissített verziója

Cekker 1.2 - a horgolt bevásárlószatyor frissített verziója

Cekker 1.2 - a horgolt bevásárlószatyor frissített verziója

Örömmel jelentem, hogy a cekker 1.2 alkalmazás elkészült!!! Anyaga ezúttal festetlen pamut, melyet motring formátumban vásároltam. Mint kiderült a motring formátum meglehetősen hardwareigényes: kell hozzá minimum két unoka és egy macskamentes nappali :) Ezek hiányában vásároljunk inkább gombolyag formátumú fonalat. Sok kávéval és három pár baráti kézzel később ez lett a végeredmény:

 

Szabadon horgolt zokni szuperegyszerűen

Szabadon horgolt zokni szuperegyszerűen

Szabadon horgolt zokni szuperegyszerűen

 

 

 

 

 

 

 

 

Készítsünk egy 3-5 cm hosszú láncszemsort, attól függően, hogy mekkora lábra készül a zokni. Ez a sor lesz a lábujjainknál, innen kezdjük a horgolást.

A láncszemsorba végig rövidpálcákat horgolunk egészen a sor végéig, majd fordulás helyett a láncszemsor másik oldalát horgoljuk végig.

 

A lábujj rész

Körökben kezdünk el horgolni, az imént elkészített láncszemsort és két rövidpálca sort használva alapnak. Továbbra is rövidpálcákkal dolgozunk. Minden körben összesen 4 szemmel szaporítjuk a sort: két szemmel az egyik oldalon és két szemmel a másik oldalon. Ezt addig műveljük, amíg el nem érjük a lábfej kerületének méretét.

 

A lábfej

Továbbra is körökben horgolunk, de már szaporítás nélkül, egészen addig, amíg a boka ívéhez érünk.

 

A boka

Ha elértük a bokarészt, horgoljunk egy félkört a rüszt felöli részre, majd folytassuk tovább a horgolást légszemekkel. A légszemek száma pontosan fele annyi, mint a lábfej rész utolsó teljes sorának szemszáma (ha az utolsó körben például 40 szemünk volt, akkor 20 légszemet horgolunk, majd a zokni másik oldalához rögzítjük egy hamispálcával. Így kreáltunk egy lyukat. Ide fogjuk rögzíteni a zokni sarkát. A légszemeket és a zoknitest felső részét alapnak használva folytatjuk a bokaszár horgolását a kívánt hosszig.

 

A sarok

A sarok tulajdonképpen egy újabb lábujj-rész. Előszöris menjünk vissza a sarok részhez és egyszer horgoljuk körbe az egész részt rövidpálcákkal. Folytassuk tovább körkörösen úgy, hogy minden oldalon két-két szemet fogyasztunk egészen addig, amíg már csak egy kb. 2-3 cm-es rés marad. Most fordítsuk ki a zoknit és a fonákján horgoljuk vagy varrjuk össze a rést.

 

Tipp: Ha útközben néha felpróbáljuk a zokninkat és szükség szerint szaporítunk vagy fogyasztunk, akkor tökéletesen a lábunkhoz tudjuk igazítani. Ha azonban valaki más lábára készítünk zoknit...nos erre is van néhány ötletem, de ezt inkább az olvasók fantáziájára bízom J

 

Fonalbolt és e-book - A horgolás alapjai kezdőknek

Fonalbolt és e-book - A horgolás alapjai kezdőknek

Fonalbolt és e-book - A horgolás alapjai kezdőknek

Összeállítottam (főként angolról fordítottam és kiegészítettem) egy hasznos kis e-bookot, melyben a horgolás alapjainak részletes leírása található szuper ábrákkal. Használja mindenki egészséggel! Ha bármilyen hibát találtok benne, kérlek jelezzétek. Ha kérdés van, szívesen megpróbálok válaszolni. Csiribíííí-csiribááááá....itt az e-book:

gombolyda.blog.hu/media/file/horgolas_kezdoknek[1].pdf

Napi 5-6 órát szörfölök a neten és fonalak után kutatok a készülő webshophoz. Első osztályúnál is jobb minőséget, környezetbarát gyártási technológiát és természetes alapanyagokból előállított fonalakat keresek és mindezt nem túl drágán. :) Egészen tsodálatos dolgokra bukkantam már eddig is és most jött el az a pont, hogy bizony már válogathatok is, sőt válogatnom kell. A lehetőségek a következőek: szója fonal, bambusz+gyapjú keverék fonal, biopamut fonal, biogyapjú merino fonal, zoknifonalak gyapjúból, alpakka és gyapjú keverékek, legtöbbjük 3-4 mm-es tűhöz, horgoláshoz és kötéshez egyaránt. És akkor a színekről még nem is beszéltünk :) Itt egy szépséges péda:

Borzasztóan nagy szükségem lenne visszajelzésekre ezért megkérek minden kedves olvasót, hogy válaszoljon a következő kérdésekre:

  • Milyen projekteket csinálsz leggyakrabban?
  • Milyen fonalra lenne szükséged a projektjeidhez?
  • Szoktál-e gyapjúval dolgozni? Mik a tapasztalataid? (minőség, kezelhetőség)
  • Van-e bármi, amire szükséged lenne a kötéseidhez/horgolásaidhoz, ami Magyarországon nem kapható?

Várom a hozzászólásaitokat!

 

Cekker 1.0

Cekker 1.0

Cekker 1.0

Íme a a cekker prototípusa:

Anyaga: kb. 150 g fonal, ebből 100 g gyapjú és 50 g ismeretlen eredetű, valószínűleg pamut keverék nagymama fiókjából

Elkészült a cekker

Elkészült a cekker

Elkészült a cekker

Nos, örömmel jelentem, hogy elkészült a cekker prototípusa és nemsokára elkezdem a 2.0-ás verziót (ugyanaz lesz, mint az 1.0 csak más anyagból :) Fotó még nincs, de majd lesz! Addig is engedjétek meg, hogy bemutassam New York legvagányabb csávóját, az underground réme, a.k.a. Crochet Massive:

Természetbarát mindent elnyelős horgolt bevásárlószatyor

Természetbarát mindent elnyelős horgolt bevásárlószatyor

Természetbarát mindent elnyelős horgolt bevásárlószatyor

 

Összehajtva akár mellényzsebben is elfér, viszont pompásan tágul és így minden belefér.

 

Hozzávalók: 3 x 50 g 100% pamut fonal

                        4 mm-es horgolótű

 

 

ALAP

3 láncszemmel kezdünk, amely egy egyráhajtásos pálcát helyettesít. Egy hamispálcával összekötjük a sort egy körré: a hamispálca a sor legelső láncszemébe szúrandó.

 

ELSŐ KÖR

Három láncszem, a már elkészült körbe 15 egyráhajtásos pálcát horgolunk és hamispálcával összekötjük a kört a sorkezdő három láncszem legfelső szemébe öltve. Ezután 16 egyráhajtásos pálcát horgolunk körben.

 

MÁSODIK KÖR

Három láncszem, egy egyráhajtásos pálca ugyanabba a láncszembe, ahová a legutóbbi hamispálcát horgoltuk [2 egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába] a kör végéig, majd hamispálcával fejezzük be a kört a sorkezdő három láncszem legfelső szemébe.

 

HARMADIK KÖR

Három láncszem [két egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába, egy egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig, majd két egyráhajtásos pálca az utolsó egyráhajtásos pálcába. Hamispálca a sorkezdő három láncszem legfelső szemébe.

 

NEGYEDIK KÖR

Három láncszem, egy egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába [két egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába, majd egy egyráhajtásos pálca a soronkövetkező két egyráhajtásos pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a sorkezdő három láncszem legfelső láncszemével.

 

ÖTÖDIK KÖR

Három láncszem, a következő két egyráhajtásos pálcába horgolunk egy-egy egyráhajtásos pálcát [két egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába, egy egyráhajtásos pálca a következő három egyráhajtásos pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

 

HATODIK KÖR

Három láncszem, majd egy egyráhajtásos pálca a következő három egyráhajtásos pálcába, [két egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába, majd egy egyráhajtásos pálca a következő négy egyráhajtásos pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig, Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

 

HETEDIK KÖR

Három láncszem, majd egy egyráhajtásos pálca a következő négy egyráhajtásos pálcába, [két egyráhajtásos pálca a következő egyráhajtásos pálcába, majd egy egyráhajtásos pálca a következő öt egyráhajtásos pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

 

NYOLCADIK KÖR

Három láncszem, egy egyráhajtásos pálca a következő öt egyráhajtásos pálcába, [két egyráhajtásos pálca a következő pálcába, egy egyráhajtásos pálca a következő hat pálcába]  az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

 

KILENCEDIK KÖR

Három láncszem, egy egyráhajtásos pálca a következő hat pálcába, [két egyráhajtásos pálca a következő pálcába, egy egyráhajtásos pálca a következő hét pálcába] az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

 

TIZEDIK KÖR

Három láncszem, egy egyráhajtásos pálca minden egyráhajtásos pálcába, az utolsó egyráhajtásos pálcáig. Az utolsó egyráhajtásos pálcába két egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a három kezdő láncszem legfelső láncszemével.

Most elvileg 144 egyráhajtásos pálca van a tizedik sorban.

 

HÁLÓ

TIZENEGYEDIK KÖR

Egy láncszem, egy rövidpálca ugyanoda ahová a legutóbbi hamispálcát horgoltuk, [9 láncszemet horgolunk, majd 3 egyráhajtásos pálcát kihagyunk és egy rövidpálcát horgolunk a negyedikbe, így elkészült egy ív] az utolsó három egyráhajtásos pálcáig. Négy láncszemet horgolunk, kihagyjuk a következő három egyráhajtásos pálcát, egy háromráhajtásos pálca a rövidpálcába. Elvben 36 darab ív van a sorunkban.

 

TIZENKETTEDIK KÖR

[Kilenc láncszem, egy rövidpálca a következő 9 láncszemes boltív köré horgolva] az utolsó ívig, majd 4 láncszemet horgolunk és egy háromráhajtásos pálcát horgolunk a 11. kör háromráhajtásos pálcájának tetejébe.

 

13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26. KÖRÖK

A tizenkettedik kört ismételjük meg 14-szer.

 

BEFEJEZÉS ÉS FÜLEK

Hamispálcát horgolunk a következő 9 láncszemes boltívbe, majd 5 rövidpálcát ugyanabba az ívbe ahová az utolsó hamispálcát horgoltuk. Ezután a következő két 9-szemes boltívbe is 5-5 rövidpálcát horgolunk [3 rövidpálca a következő hat 9-szemes boltívbe, 5 rövidpálca a következő három 9-szemes boltívbe] háromszor. Három rövidpálca a következő hat 9-szemes boltív mindegyikébe, majd hamispálcát horgolunk az első rövidpálca tetejébe.

 

Következő kör

Egy láncszemet horgolunk, majd egy rövidpálcát ugyanoda ahová az utolsó hamispálcát horgoltuk. Egy rövidpálca a következő 14 rövidpálca mindegyikébe. 45 láncszemet horgolunk (ez lesz az egyik fül), majd kihagyunk 18 rövidpálcát. A tizenkilencediktól a következő 48 rövidpálca mindegyikébe egy rövidpálcát horgolunk. 45 láncszem (másik fül), kihagyunk 18 rövidpálcát és a következő 33 rövidpálca mindegyikébe egy rövidpálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a legelső rövidpálcával.

 

Következő kör

Egy láncszem, majd egy rövidpálca ugyanoda, ahová a legutolsó hamispálcát horgoltuk le. A következő 14 rövidpálca mindegyikébe egy rövidpálcát horgolunk, majd *a következő láncszembe egy egyráhajtásos félpálcát horgolunk, a következő 43 láncszem mindegyikébe egy egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd egy egyráhajtásos félpálcát horgolunk a következő láncszembe* A következő 48 rövidpálca mindegyikébe egy rövidpálcát horgolunk, majd megismételjük a *-gal jelzett szakaszt. Az utolsó 33 rövidpálca mindegyikébe egy rövidpálcát horgolunk, majd hamispálcával összekötjük a legelső láncszemmel

 

 

Amire szükséged lehet:

 

LÁNCSZEM

A tű horgába akasztjuk a fonalat és áthúzzuk a horgolótűn lévő hurkon. Ily módon egy újabb hurok keletkezik a tűn, amelyen újból áthúzhatjuk a fonalat a horog segítségével. Így készül a láncszemsor.

 

HAMISPÁLCA

Igen hasonló a láncszemhez. Az egyetlen különbség az, hogy először beöltünk egy szembe és azon keresztül húzzuk át a fonalat úgy, hogy egyúttal a tűn lévő hurkon is áthúzzuk. Így az áthúzott fonal összekötésként fog funkcionálni.

 

RÖVIDPÁLCA

A tűt a láncszembe szúrjuk, afonalat beakasztjuk a horogba és áthúzzuk a láncszemen, de a tűn lévő hurkon már nem húzzuk át, mint a hamispálcánál. Most két hurok van a tűnkön. Újra beakasztjuk a fonalat a horogba, amelyet ezúttal mindkét hurkon áthúzunk. Kész a rövidpálca. Minél kisebb tűvel dolgozunk, annál masszívabb szövetet kapunk. Egy 2 mm-es tű és egy vastag kötőfonal házasságából szinte szőnyegszerű, nyűhetetlen matéria kerekedik ki.

 

EGYRÁHAJTÁSOS FÉLPÁLCA

A fonalat a horogra akasztjuk, majd a tűt a láncszembe szúrjuk. A fonalat ismét a horogra akasztjuk és áthúzzuk a láncszemen. Most három szem van a tűn. Újból a horogra akasztjuk a fonalat és mindhárom szemen áthúzzuk.

 

EGYRÁHAJTÁSOS PÁLCA

A félpálca nagytestvére. Az eleje ugyanaz egészen addig, amíg el nem jutunk addig a pontig, ahol három szem található a tűnkön. Ekkor újra a tűre vesszük a fonalat, de három szem helyett csak kettőn húzzuk át, így két szem marad a tűn. Újból fonalat veszünk a horgunkra és ezúttal mindkét maradék szemen áthúzzuk.

 

HÁROMRÁHAJTÁSOS PÁLCA

A fonalat háromszor a tűre tekerjük és beleszúrunk az aktuális láncszembe. Ekkor a fonalat újból a tűre vesszük és áthúzzuk a szemen. Így most összesen 5 szem van a tűnkön. Érdemes mutatóujjal ráfogni ezekre a szemekre, nehogy elszaladjanak. Újból vegyük a fonalat a tűre és húzzuk át az első két szemen. Most 4 szem van a tűn. Ismét fonalat veszünk a tűre és áthúzzuk a maradék szemek küzül az első kettőn. Most 3 szem maradt a tűn. Újból fonalat veszünk a horogra és áthúzzuk a három szem közül az első kettőn. Most 2 szem maradt a tűn, amelyeken megint áthúzzuk a fonalat a horgunkkal. Így már csak egy szem maradt a tűn és elkészült a háromráhajtásos pálcánk.

 

Ha valami esetleg nem világos/segítségre van szükséged/észrevettél egy hibát vagy csak el szeretnéd mondani a véleményedet a mintáról, akkor írj nekem!

Szabadhorgolás - avagy freeform crochet

Szabadhorgolás - avagy freeform crochet

Szabadhorgolás - avagy freeform crochet

Tsodálatos dolgokra bukkantam virtuális berkekben! Ráadásul még terminológiát is gyártottam hozzá: szabadhorgolás, jelzős szerkezetben szabadon horgolt. Kedves kézimunka szakírók (:):):):):)) figyelem: a freeform crochet-t mától szabadhorgolásnak fordítjuk. Björk istenkirálycsászárnő is ilyen ruciban lépeget fel mostanság. Néhány példa, amelyektől garantáltan eláll a lélegzet:

Mobilpulcsi

Mobilpulcsi

Mobilpulcsi

Elkészült egy rózsaszín mobilpulcsi, nyakbaakasztható, gombolható ki is meg be is. Csöppet hiperbolikus lett a széle, ahol összeorgoltam a részeket (hiperbolikus definíciója lásd alant). Ez mind azért van, mert annyira biztosra akarok menni, hogy néha 2-3 szemet is leorgolok egy szembe. Megnézem mit horgoltál, megmondom ki vagy. A világ legprecízebb személyiségtesztje.

Horgolás kezdőknek - A duplatükörtrapéz

Horgolás kezdőknek - A duplatükörtrapéz

Horgolás kezdőknek - A duplatükörtrapéz

Jómagam kompetens nagymama híján az interneten tanultam meg horgolni. A jóságos youtube és a türelmes inda voltak segítségemre és persze néhány szakadt, kávéfoltos magazin, majd pedig az egyre szaporodó A4-es papírhalmok, melyeket titokban nyomtattam a munkahelyemen. Én azt mondom, minden valamirevaló webes felületen legyen egy jó nagy főnök gomb, hogy az ember lányai/fiai nyugodtan foglalkozhassanak azzal, ami valójában érdekli őket, mindezt persze a vad profittermelés közepette. Hogy az internet a munka rovására menne? Bullshit. Az megy a munka rovására, ha az embert semmi nem érdekli és az elhatalmasodott lelki entrópia a jojatek.hu-ra üldözi vagy kétségbeesetten honfoglalózik, hátha azzal jobban telik az idő. Persze néha az se rossz, de csak mértékkel.

Mielőtt nekiesnénk a fonalnak és a tűknek, azt javaslom, vegyük elő a nagyit, vagy ha az nincs, vagy ha van, de alzheimerrel, akkor szaladjunk fel gyorsan a legcukibb videómegosztó-oldalra. Ajánlom a Knit Witch videóit: egyszerű, követhető és jól vágott videói vannak.

Magam egy Anchor típusú melírozott pamut fonallal kezdtem pályafutásomat: semmi cicó, csak rövidpálcák, lesz belőle ami lesz alapon. Hát lett is J Nehéz lenne pontosan leírni, hogy mi is lett belőle, mert négyszögnek indult, de legalábbis téglalapnak és duplatükörtrapéz lett belőle. A párom szerint tökéletes kiscicaszoknyát horgoltam. Azt nem tudom, hogy a kiscicánk mit szólna hozzá ha ráadnám, de úgy sejtem nem lenne túl boldog.

A duplatükörtrapéz forma valahogy így néz ki:

 

Elkészítése nagyon egyszerű: megpróbálunk egy sima négyzetet horgolni, aztán elrontjuk, lesz belőle egy trapéz, majd megpróbáljuk kijavítani és így lesz belőle duplatükörtrapéz. Egyszerű gyakorlat, mely kristálytisztán rávilágít az élet értelmére. Próbálkozz, bukj el, tanulj, próbálkozz újra, bukj jobban és szebben, mint előtte. Ezt már Beckett barátunk is megmondta.

A lényeg, hogy hibát hibára halmozva – ez esetben az előző sorok bizonyos láncszemeinek véletlenszerű észrenemvétele folytán - megtanultam a fogyasztás technikáját. Ezt persze akkor még nem tudtam, így pánikszerűen elkezdtem „ráadás” szemeket horgolni a sorok végén, hogy kiegyenesítsem a minta oldalait. Ezen a profik minden bizonnyal mosolyognak és ezt joggal teszik. Ekkorra azonban elkapott a láz és tudtam, hogy innen már nincs mit veszíteni. Így tanultam meg a szaporítás technikáját.

A duplatükörtrapézt – bármennyire is szép és tetszetős darab lett is, a maga nemében egyedülálló geometriával és színvilággal – lebontottam. Második nekifutásra már egész egyenesek lettek az oldalak. Egészen az utolsó öltésekig nem tudtam, hogy mi az a tárgy ami formálódik a kezeim között, aztán a pálcák megsúgták nekem, hogy szemüvegtok akarnak lenni. És az lettek.